fallback

Частният сектор в Европа губи инерция

Основна причина е поскъпването на петрола, което поставя под заплаха икономическото възстановяване

14:20 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите и производството в страните от еврозоната забави темповете си на ръст през март, след като скокът в цените на петрола се превърна в заплаха за икономическото възстановяване в световен мащаб.

Това показаха данни на пазарния институт Markit, който изчислява общия индекс на бизнес активността в частния сектор на еврозоната чрез допитване до мениджърите, отговарящи за покупките в компании от сектора на услугите и производството.

Стойността на показателя, който следи стопанската активност в частния сектор, пада до 57,5 пункта през март от 58,2 пункта за февруари.

Февруарската стойност на индекса бе най-високата от юли 2007 г., като ниво над 50 сочи разрастване на стопанската активност в частния сектор.

Оценките на Markit показват, че отчетените нива на индекса на бизнес активността в рамките на първите три месеца от годината предвещават икономически ръст от 0,8% в страните от еврозоната в сравнение с 0,3% за последното тримесечие на 2010 г.

Инфлацията в еврозоната продължи да се ускорява през февруари заради растящите цени на горивата и храните, които са заплаха за икономическото възстановяване на страните в региона, заедно с дълговата криза в Европа.

Това може да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвените си проценти още през април, което може да влоши оценката на мениджърите за бизнес средата в еврозоната.

ЕЦБ очаква икономиката на еврозоната да нарасне умерено с 1,7% през тази година и с 1,8% през следващата. Средногодишната инфлация се прогнозира да възлезе на 1,7% през тази година.

Еврото заличи загубите си срещу долара от ранните часове на валутната сесия днес и към 13:40 ч. българско време поскъпва с 0,3% до 1,4138 долара за евро въпреки растящите залози, че Португалия ще стане следващата страна от еврозоната, която ще поиска външна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
fallback