fallback

Япония отново се върна към търговски излишък

Отрицателното търговско салдо от януари се оказа кратковременно, след като през февруари износът към азиатските страни се възстанови

10:15 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Япония отново се върна към търговски излишък през февруари, след като износът на стоки към развиващите се икономики в Азия се възстанови от силния спад от януари, причинен от продължителните новогодишни празници в региона.

През януари страната отчете търговски дефицит за първи път през последните близо две години, до голяма степен заради посрещането на Лунната нова година в Азия, в резултат на което търговският обмен в региона се забави значително.

През февруари обаче търговското салдо на Япония е положително в размер на 654,1 млрд. йени (8 млрд. долара) в сравнение с излишък от 638,28 млрд. йени преди една година.

През януари страната отчете търговски дефицит от 475,31 млрд. йени.

Износът на Япония нараства с 9% на годишна база през февруари, което се дължи в голяма степен на по-голямото търсене на японски стоки в Китай. Износът за Китай се увеличава с 29,1% на годишна база до най-високата си стойност, отчитана някога за този месец.

Вносът в същото време нараства с по-бързи темпове от 9,9 на сто, което е по-слабо в сравнение с отчетените през януари 12,5% ръст.

Износът на Япония обаче е изправен пред сериозно предизвикателство след тежкото земетресение от 11 март, което принуди много от големите износители в страната да преустановят частично своята дейност и да затворят някои свои заводи.

Курсът на японската йена срещу долара остава почти без промяна за четвърти ден, като към 10:05 ч. българско време един долар се търгува за 80,85 йени. В края на миналата седмица страните от групата на Г-7 се намесиха заедно на валутните пазари, за да спрат поскъпването на японската валута след земетресението от 11 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
fallback