fallback

Трише отново предупреди за ускорението на инфлацията

Тежките последици от земетресението в Япония не са променили позицията на президента на ЕЦБ за инфлационните рискове в еврозоната

19:01 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отново отправи строго предупреждение за опасността от ускоряване на инфлацията, с което засили очакванията, че основният лихвен процент в еврозоната може да бъде вдигнат още през идния месец, пише AP.

След тежкото земетресение в Япония от 11 март и последвалото го цунами и ядрена криза се появиха прогнози, че Трише може да смекчи тона си за инфлацията заради въздействието на бедствието върху пазарите и японската икономика.

Трише обаче за пореден път призова за овладяване на инфлацията в изказване пред евродепутати, посочвайки, че "инфлацията в еврозоната се ускорява".

Президентът на ЕЦБ допълни, че няма какво да допълни към изказването си от последната среща на ЕЦБ на 3 март, когато посочи, че е необходима „силна бдителност” относно скока в потребителските цени.

Много анализатори приемат този тон като предупреждение, че ЕЦБ може да вдигне основната си лихва още на следващата си среща на 17 април.

По-високите лихвени проценти са главен инструмент на централните банки за борба с инфлацията, но могат да навредят на икономическия растеж и на доверието във фондовите борси, ако се вдигнат в неподходящия момент.

Основният лихвен процент в еврозоната се намира на рекордно ниското си ниво от 1% от май 2009 г. Инфлацията във валутния блок обаче се ускори до 2,4% на годишна база през февруари, което превишава целевото за ЕЦБ ниво от 2 на сто.

Еврото поскъпва за трети пореден ден срещу долара днес и добавя 0,2% в днешната валутна сесия. Към 19:00 ч. българко време двойката се котира при 1,4202 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
fallback