fallback

Йената удари следвоенен рекорд срещу долара

Японската валута е поскъпнала с 6,4% от земетресението в края на миналата седмица

09:57 | 17.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Курсът на йената срещу щатския долар скочи до най-високото си ниво от годините на Втората световна война насам под влияние на очакванията, че Япония ще прибегне до продажбата на чуждестранни активи, за да си набави нужните й средства за възстановяването на страната от най-тежкото земетресение в нейната история.

Йената приключи вчерашната сесия при 77,22 йени за долар, който е най-силният й курс през последните пет десетилетия. Японската валута е поскъпнала с 6,4% от земетресението в края на миналата седмица, пише Financial Times.

Към 9:55 ч. българско време днес двойката USD/JPY се котира при 79,08 йени за долар, което се равнява на понижение от 2,5% за йената от началото на днешната валутна сесия.

Централните банки и финансовите министри на големите икономики от групата на Г-7 се очаква да обсъдят днес влиянието на земетресението в Япония върху световната икономика и пазари.

От Г-7 уточняват, че целта на разговора ще бъде да се направи равносметка на ситуацията и няма да се обсъждат мащабни инициативи, като например намеси на валутните пазари на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
fallback