fallback

Търговският дефицит на САЩ расте застрашително

Стойността на внесените в страната стоки и услуги превиши много повече от очакваното тази на износа през януари

16:16 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на САЩ продължи да се увеличава застрашително бързо и в началото на тази година, след като вносът нарасна значително повече от износа.

Данните на министерството на търговията на САЩ показаха, че през януари страната е внесла стоки и услуги на стойност от 214,1 млрд. долара. Това е с 5,2% повече в сравнение с вноса през декември, а в сравнение с януари 2010 година се отчита ръст от 19,3 на сто.

В същото време износът се увеличава по-бавно с 15,9% на годишна база и достига до 167,7 млрд. долара. В сравнение с декември стойността му се покачва с 2,7 на сто.

Търговското салдо на страната дава дефицит от 46,3 млрд. долара през януари в сравнение с 34,6 млрд. долара дефицит преди година и 40,3 млрд. долара за предходния месец.

Стойността на отрицателното търговско салдо на САЩ през януари се оказва най-голямата за последните седем месеца, а вносът е най-обемен от август 2008 г. насам. За това допринася увеличеният внос на петрол, чиято цена скочи силно през тази година и е на най-високите си нива от септември 2008 г.

Това засенчва рекордния износ на страната в началото на 2011 г., подкрепен от търсенето в Азия и Латинска Америка. Данните показват още, че през януари САЩ е внесъл 290,7 млн. барела суров петрол, което е най-голямото количество от август 2010 г.

По-рано днес Китай шокира финансовите пазари с търговски дефицит от 7,4 млрд. евро през февруари заради значителния превес на вноса над износа. Тези данни обаче са повлияни до голяма степен от сезонни фактори, като лунната Нова година в Китай през февруари, когато заради многото почивни дни фабриките в страната преустановяват своята дейност и износ.

Доказателство за това е, че през 2010 година единственият месец, през който Китай излиза на търговски дефицит, е март, когато се падат празненствата за новата година.

Търговският дефицит на САЩ с Китай се увеличава до 23,3 млрд. долара през януари от 20,7 млрд. долара за декември.

Отделни данни показаха, че броят на новите молби за помощи поради безработица в САЩ са се увеличили повече от очакваното през миналата седмица. Броят им нараства с 26 хил. до 397 хил., след като през миналата седмица падна до най-ниското си ниво за последните три години.

Щатският долар поскъпва силно с 0,7% срещу еврото днес, като към 16:10 ч. българско време едно евро се търгува за 1,3816 долара. Силното понижение на еврото дойде след решението на Moody’s да намали кредитния рейтинг на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
fallback