fallback

Икономиката на Япония се сви повече от първоначално обявеното

БВП на страната намалява с 1,3% на приравнена към годишна основа база през четвъртото тримесечие на 2010

09:56 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Японската икономика се сви повече от първоначално обявеното през последното тримесечие на 2010 г., след като данните за капиталовите разходи бяха ревизирани надолу в отражение на ограниченото търсене на вътрешния пазар.

Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, обаче са оптимистично настроени, като посочват, че износът вероятно е върнал към растеж японската икономиката през тази година.

Правителството и централната банка на Япония прогнозираха наскоро, че през 2011 година икономиката на страната ще излезе от застоя от края на 2010 г.

Заплахата от високите цени на петрола и неразбирателството между управляващата партия и опозицията се оценяват като най-големите рискове пред икономическото възстановяване на страната.

Потвърждение за това станаха данните за цените на едро в Япония, които са се увеличили с най-бързото си годишно темпо от ноември 2008 г. заради поскъпването на суровините. Те се покачват с 1,7% на годишна база през февруари, което надмина пазарните очаквания.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се свива с 0,3% спрямо третото тримесечие на 2010 г., което съвпадна с предишните статистически оценки и с пазарните очаквания.

Ако се вземат приравнените на годишна база данни обаче икономиката на страната се свива с 1,3 на сто, което е повече от предварително обявения спад от 1,1 на сто.

Капиталовите разходи се увеличават с 0,5% през четвъртото тримесечие, което е по-малко от първоначално обявения ръст от 0,9 на сто. В същото време частното потребление се свива по-бързо от обявеното по-рано с 0,8 на сто.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват японската икономика да нарасне с 0,5% през текущото тримесечие, водена от износа и фабричното производство.

Лихвените проценти в Япония паднаха до 0,1 на сто в края на 2008 г., а през миналата година централната банка прибегна до допълнително кредитиране за банките и изкупуване на активи, за да насърчи икономическия растеж.

Курсът на японската йена срещу долара остава почти без промяна днес спрямо вчерашните си нива, като към 9:50 ч. българско време един долар се разменя срещу 82,73 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
fallback