fallback

Производствената активност в еврозоната с рекорд за последните 5 години

Частният сектор продължава да дава сигнали, че кризата си отива, продажбите на дребно също бележат ръст

12:52 | 03.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната продължава да се повишава и да дава доказателства, че кризата си отива. Поредният сигнал за това са данните за индекса на производствената активност през март, който е на най-високото си ниво от юли 2006 година досега.

Съвкупният индекс на производствената активност (PMI) се е повишил до 58,2 пункта през февруари, след като месец по-рано стойността му бе 57,0 пункта. По предварителни данни показателят имаше стойност от 58,4 пункта, пише MarketWatch.

Индексът на активността в сектора на услугите се е повишил до 56,8 пункта, след като месец по-рано бе на нивоп 55,9 пункта. Първоначалните оценки на показателя бяха за стойност от 57,2 пункта.

Днес стана ясно още, че продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0,4 на сто през януари на месечна база. На годишна база увеличението е 0,7 на сто, показват данните на Евростат.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за повишение от 0,3 на сто на месечна база и нулево изменение спрямо януари 2010 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
fallback