fallback

Солиден ръст на заетостта в частния сектор на САЩ

Компаниите от частния сектор са разкрили 217 хил. нови работни места през февруари, като заетостта расте за 13-ти пореден месец

16:55 | 02.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Частните компании в САЩ разкриха значителен брой нови работни места за втори пореден месец през февруари, като заетостта в частния сектор на американската икономика нарасна за 13-ти пореден месец.

Компаниите от частния сектор са разкрили 217 хил. работни места в рамките на предишния месец, след като през януари броят на служителите им се увеличи със 189 хил. Докладът на консултантската агенция ADP Employer Services показва, че има солиден ръст в заетостта в началото на тази година.

Пазарните прогнози бяха за по-слабо увеличение на новите работни места със 178 хил. През декември броят им нарасна с рекордните 247 хил.

Разкриването на работни места в САЩ започна да се ускорява в средата на 2010 г. Най-много през миналия месец са били новите работни места в сферата на услугите – общо 202 хил., а в производствения сектор нарастват с 20 хил.

Месечното проучване на пазара на труда в страната на ADP е ориентир за излизащия два дни по-късно доклад за заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономика на американското правителство.

ADP Employer Services базира своите данни на информацията за изплащаните от около 500 хил. работодатели в САЩ заплати. Агенцията следи изменението на заетостта в частните отрасли на щатската икономика без селскостопанския и държавния сектор.

Отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas обаче показаха, че планираните от големите американски работодатели съкращения са се увеличили силно с 20% на годишна база през февруари.

Те наброяват 50 702 и отчитат ръст на годишна база за първи път от мак 2009 г. Причината за това се крие главно в обявените от правителствените агенции съкращения на персонал.

В сравнение с януари заплануваните за закриване работни места са се увеличили с 32 на сто.

Официалните данни на американското правителство за пазара на труда през февруари в края на седмицата се очаква да покажат, че безработицата в САЩ се е увеличила от 9% на 9,1%. Работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката (частен и държавен сектор) се очаква да нараснат със 176 хил., което ще е петото им поред месечно увеличение.

Към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3856 долара, като доларът губи 0,6% от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
fallback