fallback

Залозите за вдигане на лихвените проценти в Европа се увеличават

Оживлението във фабричния сектор и сектора на услугите в еврозоната, както и понижението на безработицата, също загатват за по-строга парична политика

08:13 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Ускоряването на инфлацията в еврозоната през последните месеци вдигна и залозите за по-скорошно увеличение на лихвените проценти във валутния блок.

Това се отрази и на курса на единната валута, която е поскъпнала с 3,2% срещу долара през тази година и с над 6% за последните три месеца.

Потребителските стоки в 17-те страни от еврозоната се вдигнаха с 2,4% на годишна база през януари, като инфлацията отбеляза най-високите си нива за последните 28 месеца.

Освен това темпото на поскъпване на живота надхвърля целевата инфлация от 2%, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ), за трети пореден месец.

Това означава, че ръководството на ЕЦБ може да възприеме още по-строг тон на утрешното си заседание, защото поддържането на ценовата стабилност е приоритет на централната банка.

Оживлението във фабричния сектор и сектора на услугите в еврозоната, както и понижението на безработицата в началото на тази година, също загатват за по-строга парична политика.

Все пак увеличение на лихвените проценти в еврозоната не се очаква през този месец. Ситуацията с инфлацията е много по-сложна например във Великобритания, където цените растат дава пъти по-бързо от целевото ниво от 2 на сто.

Високата инфлация вече накара редица централни банки от развиващите се азиатски страни да увеличат лихвените си проценти, в това число Индия и Китай.

Основният лихвен процент в еврозоната се намира на рекордно ниско ниво от 1% от май 2009 година насам. Увеличение през идните месеци е малко вероятно, но президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише вероятно ще възприеме по-строг тон за инфлацията, сигнализирайки така какви са намеренията на централната банка.

Междувременно Европейската комисия също отчете инфлационния натиск, повишавайки своите прогнози за инфлацията през тази година, които сочат, че тя ще остане над лимита на ЕЦБ от 2% през по-голямата част от годината.

ЕК очаква инфлацията в еврозоната да е на ниво от средно 2,2% през тази година спрямо 1,8%, прогнозирани през ноември. За брутния вътрешен продукт на еврозоната очакванията са той да се увеличи с 1,6% през 2011 г., което е повече от предишната прогноза за ръст от 1,5 на сто.

Трише предупреди през януари, че ако цените продължат да се покачват, ЕЦБ няма да се колебае да увеличи основния си лихвен процент. От средата на февруари насам обаче петролът поскъпна силно, което се отрази и на инфлацията, и накара някои анализатори, като Мохамед Ел-Ериан, да предупреждават за застой в икономиката.

Други икономисти смятат, че засилването на инфлацията е временно заради поскъпването на петрола и храните през последните месеци, като очакват инфлационният натиск да отслабне през идните месеци.

Дотогава обаче най-добрият ориентир за намеренията на ЕЦБ остават изказванията на Трише. А най-сигурният предвестник за предстоящо повишение на лихвените проценти е фразата на Трише, че ЕЦБ е в позиция на „силна бдителност” по отношение на цените.

Еврото поевтинява леко с 0,1% срещу щатския долар в днешната валутна сесия и към 8:05 ч. българско време се търгува срещу 1,3761 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
fallback