fallback

Еврозоната привлича повече чуждестранни инвестиции

Нетните портфейлни инвестиции се увеличават през декември въпреки хроничните проблеми със задлъжнялостта на правителствата и банките в региона

14:56 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Еврозоната е продължила да привлича чуждестранен капитал през декември въпреки хроничните си проблеми със задлъжнялостта на правителствата и банките в региона, пише Wall Street Journal.

Публикуваните от Европейската централна банка (ЕЦБ) данни показаха, че притокът на нетни портфейлни инвестиции се увеличава до 37,5 млрд. евро през декември в сравнение с 13,1 млрд. евро през ноември.

Това включва и инвестициите в дългови ценни книжа от еврозоната за 28,7 млрд. евро. Сумата е най-голямата от май 2010 г., когато дълговата криза в Гърция се усложни и се наложи страната да се договори за спасителен заем от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ).

Наблюдава се обаче изместване на интереса на чуждестранните инвеститори от дългосрочни към по-краткосрочни дългови книжа.

Както и през ноември, положителното салдо по финансовата сметка на еврозоната напълно покрива дефицита по текущата й сметка, който възлиза на 13,3 млрд. евро през декември.

В рамките на цялата 2010 г. година дефицитът по текущата сметка на еврозоната възлиза на 56,4 млрд. евро, което е малко повече от отчетения за 2009 дефицит от 51,4 млрд. евро. Това се равнява на 0,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на региона.

Месечните данни за портфейлните инвестиции в еврозоната могат да се колебаят в големи интервали, но са добър ориентир за международния интерес към дълговите книжа в региона. Той намалява през по-голямата част от миналата година заради проблемите с високите нива на държавен дълг. Инвестициите в дългови книжа на еврозоната падат до 154,9 млрд. евро в рамките на 2010 г. в сравнение с близо 285 млрд. евро преди година.

Междувременно търговският излишък се свива до 20,8 млрд. евро през 2010 от 37 млрд. евро преди година. Потокът на преките чуждестранни инвестиции е отрицателен и възлиза на 85,9 млрд. евро.

Еврото поскъпва леко с 0,1% срещу долара днес и към 14:50 ч. българско време двойката се котира при 1,3571 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
fallback