fallback

Инфлацията на Острова достигна двугодишен връх

Годишната инфлация в страната се ускори до 4% в началото на тази година

12:20 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания продължи да се ускорява, като достигна 4% на годишна база в началото на тази година, което е най-високото й ниво за последните повече от две години.

Годишната инфлация в страната остава над целевото за Английската централна банка ниво от 2% през голяма част от последните три години. От пролетта на миналата година тя се намира и над тавана от 3%, определен от британското правителство.

При тези обстоятелства гуверньорът на Английската централна банка Марвин Кинг ще трябва да обясни публично покачването на цените и да изложи мерките, които централната банка ще предприеме, за да укроти инфлацията.

През декември индексът на потребителските цени се повиши с 3,7% на годишна база. Той остава над целевото ниво от 2% за 14-ти пореден месец.

Това усложнява задачата на централната банка да балансира между ценова стабилност и ръст на икономиката, след като брутния вътрешен продукт на Великобритания неочаквано се сви през последното тримесечие на 2010.

На фона на лошите икономически данни се появиха и разногласия между членовете на управителния съвет на Английската централна банка относно паричната политика. Някои от тях вече настояват за по-високи лихвени проценти, с които да се овладеят инфлационните очаквания, докато други приканват за повече стимули за икономиката.

Британската лира поевтиня леко с 0,2% срещу щатския долар след данните за ускоряването на инфлацията. Към 12:15 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6035 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback