fallback

Централната банка на Япония повиши икономическите си прогнози

Основният лихвен процент в страната остава близо до нулата заради постоянната дефлация

09:46 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Япония постепенно излиза от текущата си фаза на забавяне. Снимка: www.sxc.hu

Централната банка на Япония подобри прогнозите си за японската икономика за първи път през последните девет месеца заради ускоряващия се растеж на световната икономика.

Основният лихвен процент на банката обаче остава на рекордно ниските си нива и през този месец заради постоянната дефлация в страната.

Управителният съвет на централната банка гласува единодушно в края на двудневната си среща днес да запази непроменен основния лихвен процент в интервала между нула и 0,1 на сто.

През миналата година японската централна банка прибегна и до редица допълнителни мерки за подкрепа на икономиката, сред които е и програмата за изкупуване на ценни книжа за общо 5 трлн. йени (60 млрд. щатски долара) за увеличаване на ликвидността в банковата система.

„Икономиката на Япония постепенно излиза от текущата фаза на забавяне”, коментира днес в своето изявление ръководството на централната банка, цитирано от AFP. Японският износ, а оттам и производството, са започнали да се съживяват благодарение на растежа на световната икономика, водена от развиващите се пазари.

Изявлението отразява по-оптимистичните очаквания на централната банка на Япония в сравнение с предишните изказвания за „пауза” във възстановяване и е първото подобрение на икономическите оценки на ръководството й от май насам.

Някои анализатори предупреждават, че зависимостта на Япония от външната търговия оставя икономиката й твърде зависима от износа и курса на йената.

Брутният вътрешен продукт на Япония се сви с 1,1% на приравнена към годишна база основа през четвъртото тримесечие. Спадът се оказа по-малък от очакваното, като очакванията са, че икономиката ще се ускори отново през текущото тримесечие заради силното търсене на стоки от ключови търговски партньори като Китай, който задмина Япония през 2010 г., за да стане втората по големина икономика в света.

Японската йена поевтинява с 0,3% срещу долара днес, като към 9:40 ч. българско време двойката се котира на ниво от 83,57 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
fallback