fallback

Германското икономическо чудо продължава и през 2011

Според германския министър на икономиката растежът на БВП може да надмине планираните 2,3%

19:34 | 14.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Икономическото чудо на Германия ще продължи и през 2011 година, след като през миналата година страната постигна най-силния си икономически растеж от обединението си през 1989 г.

Това стана ясно от думите на германския министър на икономиката, който разкри, че растежа на брутния вътрешен продукт на Германия през 2011 може да бъде по-силен от очакваното.

В интервю пред вестник Bild, цитирано от AP, Райнер Брюдерле прогнозира, че Германия може да надмине официалните правителствени прогнози за икономически растеж през 2011 г.

През януари той коригира нагоре очаквания за 2011 растеж на немския БВП от 1,8% на 2,3%, след като през миналата година той нарасна с 3,6% и надмина всички развити икономики.

На фона на все по-положителните икономически новини за страната ще има възможност и да се въведат някои данъчни намаления в Германия. За тях настоява Свободната демократическа партия, която е коалиционен партньор в германското правителство, посочва Брюдерле.

„Бихме искали през 2012 да обсъдим как да консолидираме още бюджета и в същото време да осигурим помощи за хората с по-ниски и средни доходи”, допълва министърът.

Успоредно с това Брюдерле заяви, че не е необходимо следващият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде германец.

По думите му националността „не е решаващ фактор” при избора на нов ръководител на ЕЦБ.

В края на миналата седмица стана ясно, че настоящият ръководител на централната банка на Германия Аксел Вебер планира да се оттегли от поста си на 30 април. Това донесе изненада на финансовите пазари, защото той бе спряган за наследник на сегашния президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, чиито мандат изтича през октомври.

Според германския икономически министър най-важното е „кандидатът за президент на ЕЦБ да има правилните убеждения”, което означава той да е убеден, че инфлацията не разрешава проблеми и стабилните цени са най-важното за постигане на растеж.

От немското правителство съобщиха, че все пак не е изключена друга немска кандидатура за поста президент на ЕЦБ след неочакваното оттегляне на Вебер.

Еврото поевтинява за трети пореден ден срещу щатския долар днес , като отстъпва с 0,4% в днешната валутна сесия. Към 19:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3486 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
fallback