fallback

Виетнам прибегна до рекордна обезценка на валутата си

Четвъртата девалвация на виетнамския донг за последните 15 месеца може да ускори повече и без това високата инфлация в страната

10:41 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Виетнам прибегна до рекордна обезценка на местната валута – виетнамския донг, с около 7%, рискувайки да предизвика ускоряване на инфлацията в страната, съобщава Bloomberg.

Според анализатори ходът е продиктуван от желанието на местните власти да ограничат големия търговски дефицит на страната и да намалят различията между официалния валутен курс на донга и този на черния валутен пазар.

Виетнамската централна банка фиксира референтния курс на валутата при 20,693 донга за един щатски долар в сравнение с курс от 18,932 вчера. Освен това границите на интервала, в който може да варира валутния курс, бяха стеснени до 1% нагоре или надолу от референтния курс в сравнение с досегашните 3%.

Четвъртата девалвация на виетнамския донг за последните 15 месеца идва на фона на високата инфлация, която се ускори до рекордни за последните близо две години нива. В края на миналата година Международния валутен фонд описва валутните резерви на страната като „малки“.

При референтен курс от 18,932 донга за долар вчера виетнамската валута се е търгувала при 21,30 на черния пазар, което е с 8,5% по-слабо от официалния курс.

Валутни анализатори коментират, че промяната е закъснял опит на централната банка да овладее валутните пазари. Основният лихвен процент във Виетнам е на ниво от 9% от ноември миналата година, но пазарните лихвени нива са се покачили над 20%, по данни на базираната в Хо Ши Мин инвестиционна компания Viet Capital Securities.

От МВФ приветстваха опита да се намали разликата между валутните курсове на официалния и неофициалния пазар.

Търговският дефицит на Виетнам стигна 1 млрд. долара през януари, съгласно предварителни статистически данни, а валутните резерви вероятно са паднали до около 13,6 млрд. долара в края на 2010 спрямо 23,9 млрд. долара през 2008 г., предвиждат от Citigroup.

През декември рейтинговата агенция Moody’s намали оценката си за виетнамските държавни облигации заради риска от влошаване на текущата сметка на фона на високата инфлация и намаляващите валутни резерви на страната. През януари инфлацията във Виетнам скочи до 12,17% на годишна база.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
fallback