fallback

Безработицата в САЩ отбеляза изненадващо рязък спад

Въпреки това създаването на работни места остава слабото място на американската икономика

16:11 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на безработица в САЩ се е понижило изненадващо рязко през януари, което е довело до достигането на най-ниското равнище за последните близо две години. На фона на добрата новина обаче стана ясно, че през месеца са били създадени нетно едва 36 хил. работни места, пише АР.

Данните за януари показват, че създаването на работни места остава най-слабото място в американската икономика. В същото време повечето от останалите икономически индикатори се подобряват.

През януари безработицата се е свила до 9 на сто, след като месец по-рано показателят беше на ниво 9,4 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за увеличение на безработицата до 9,5 на сто. В същото време се очакваше създаването на 146 хил. работни места, допълва агенцията.

Публикуваните от трудовото министерство на САЩ данни показват доста противоречива картина за пазара на труда в страната. В сектора на строителството са били съкратени 32 хил. работни места през месеца, което се дължи основно на тежката зима в страната. Съкратените позиции са най-много от май 2010 година насам.

При транспорта също има съкращаване на работни позиции, като то възлиза на 38 хил. работни места.

Една от добрите новини е създаването на 49 хил. работни места в сектора на производството. Толкова много позиции не са били създавани от август 1998 година насам, показва статистиката.

Общият брой на хората без работа се е понижил с цели 600 хил. души през януари, като се свива до 13,9 млн. души. Въпреки спада обаче броят е близо два пъти повече, отколкото е бил в началото на рецесията през декември 2009 година.

През последните три месеца американската икономика създава средно по нетно 83 хил. работни места на месец. Това е далеч по-малко от необходимото, за да може показателят да върви паралелно с прираста на населението.

Ревизираните данни за цялата 2010 година показват, че за годината са създадени нетно 950 хил. работни места, което е под предишните оценки за 1,1 млн. работни места. През 2008 и 2009 година в страната бяха закрити нетно 8 млн. работни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 29.08.22 г.
fallback