fallback

Еврозоната посрещна 2011 с оживление във фабричния сектор

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на еврозоната стигна най-високото си ниво за последните девет месеца

14:39 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Темповете на растеж в производствения сектор на страните от еврозоната неочаквано се ускориха през януари, водени до голяма степен от растящото оживление във фабричния сектор на Германия.

Това показаха днешните окончателни данни за активността в производствения сектор на 17-те страни от еврозоната през януари на пазарния институт Markit, цитирани от Wall Street Journal.

Обнадеждаващото в тях е, че различията между отделните страни намаляват в началото на тази година, като в Италия фабричният сектор расте с най-бързите си темпове от юни 2006, докато в Ирландия бизнес активността е най-високата от април миналата година насам.

За това помага увеличението на износа от еврозоната, който, ако се изключат Франция и Германия, расте с най-бързите си темпове от 2000 г., посочва Крис Уилямсън, който е главен икономист в Markit.

Слабото вътрешно търсене обаче ще продължава да тежи на икономическото възстановяване в много от страните в еврозоната, начело с Испания и Гърция.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на еврозоната на Markit се повишава до 57,3 през януари в сравнение с 57,1 пункта за декември. Стойността му е най-високата за последните девет месеца и е знак за растеж в производствения сектор.

Проучването на Markit, което се провежда сред мениджърите на около 3 хил. европейски компании, сочи също така, че през януари цените в европейските фабрики са нараснали с най-бързото си темпо, откакто статистиката започва да се води.

В резултат на това цените на изхода на фабриките нарастват с най-бързата скорост за последните две и половина година, което означава, че компаниите прехвърлят част от увеличените си разходи на крайните потребители.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще обърне внимание на това по време на своето редовно месечно заседание в четвъртък. ЕЦБ дефинира като своя основна цел поддържането на ценовата стабилност в еврозоната.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес и към 14:30 ч. българско време се разменя срещу 1,3738 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
fallback