fallback

Основната лихва в Австралия остана без промяна за трети месец

Ниската инфлация и щетите от наводненията в страната спестиха на кредитополучателите ново увеличение на лихвената ставка през февруари

09:38 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: www.sxc.hu

Ниската инфлация в Австралия и тежките щети от наводненията в щата Куинсланд накараха централната банка да остави без промяна за втори пореден месец основния си лихвен процент, пише AP.

Динамичните темпове на растеж на австралийската икономика, която избегна рецесия, станаха причина за серия от повишения на основния лихвен процент в страната през миналата година. Според финансови анализатори лихвените проценти ще продължат да се повишават по-късно през тази година.

Централната банка на Австралия цитира ниската инфлация и „временно неблагоприятния ефект“ от тежките наводнения в Куинсланд върху икономиката като причини да запази основния лихвен процент на ниво от 4,75 на сто за трети пореден месец.

„През следващите една или две години усилията за възстановяване или подмяна на инфраструктурата и жилищата ще увеличат скромно съвкупното търсене в сравнение с това, което в противен случай вероятно би възникнало“, посочи гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс.

Той заяви още, че ръководството на централната банка очаква инфлацията да остане близо до целевото ниво от 2-3% в средносрочен план.

Последното увеличение на лихвените проценти в Австралия дойде миналия ноември, когато лихвената ставка нарасна от 4,5 на сто до сегашните 4,75 на сто.

Междувременно инфлацията в страната забави темповете си на растеж до 0,4% на тримесечна база през последните три месеца на 2010 г.

Австралийският долар поскъпва с 0,7% срещу щатския в днешната валутна сесия и към 9:30 ч. българско време двойката AUD/USD се котира на ниво от 1,0037 австралийски долара за един щатски.

Австралийската валута е поскъпнала с близо 13% през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
fallback