fallback

Безработицата в Япония неочаквано намаля до 4,9%

Дефлацията също се забавя, предвещавайки по-добро представяне на японската икономика в началото на 2011

10:56 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Потребители в шоу-рума на Toyota в Токио Снимка: БТА

Безработицата в Япония неочаквано се понижи до 4,9% през декември, което е и най-ниското й равнище за 2010 година.

Икономистите очакваха безработицата да остане на ниво от 5,1% за трети пореден месец, като спадът й е обнадеждаващ знак за японската икономика, която вероятно се е свила през последните три месеца на 2010 г.

Безработицата в страната достигна 5,7% от работната сила в средата на 2009 г. в разгара на рецесията.

Добри за възстановяването на японската икономика бяха и данните за намаляването на дефлацията през декември, която е сред най-големите рискове пред третата по големина икономика в света.

През декември цените на потребителските стоки, като се изключат тези на пресните храни, се намират с 0,4% под нивата си отпреди година. През ноември дефлацията в страната бе по-силна в размер на 0,5%.

Освен това при сравнение с ноември цените на потребителските стоки остават без промяна.

Данните за потребителките разходи на домакинствата обаче поднесоха неприятна изненада. Те показаха спад от 3,3% на годишна база през декември. Именно намаляващото потребление на домакинствата се е превърнало в един от основните фактори за очаквания спад на японската икономика през четвъртото тримесечие.

Японската централна банка остави без промяна близките до нула лихвени равнища в страната през тази седмица и повиши прогнозите си за растежа на икономиката през фискалната година до края на март.

Междувременно рейтинговата агенция Standard and Poor's намали вчера с една степен своята оценка си за японските дългосрочни държавни облигации заради липсата на надежден план на правителството, с който да се ограничи задлъжнялостта и бюджетния дефицит на страната.

След силния си спад вчера йената поскъпва с 0,3% срещу долара днес и към 10:45 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 82,65 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
fallback