fallback

Фед: Не можем да спрем стимулите, икономиката се възстановява незадоволително

Ръководителите на американската централна банка се опасяват, че стабилизацията на икономиката е твърде бавно

22:04 | 26.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на американската централна банка дадоха изненадващо негативна оценка на състоянието на щатската икономика. Въпреки поредицата сигнали за стабилизация от последните няколко месеца, Федералният резерв обяви, че икономиката не се възстановява достатъчно бързо, че финансовите стимули да бъдат изтеглени от пазара.

В становището след редовната си среща за определяне на лихвения процент в САЩ шефовете на Фед обясняват, че „инфлацията остава ниска”, макар да признават, че ръстът в цените на суровините води до притеснения относно евентуален инфлационен натиск, пише Ройтерс.

Днес ръководителите на Фед оставиха лихвения процент без промяна – в близост до нулата, като отново повториха, че той ще остане на това ниво за продължителен период от време.

„Икономическото възстановяване продължава, но темпът не е достатъчен, че да се стигне до значително подобрение на ситуацията на пазара на труда”, се казва в становището на Фед. Това определя необходимостта от запазване на програмите за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор.

Все пак становището на Фед може да се приеме за малко по-позитивно от декемврийското, когато бе обявено, че възстановяването е с темп, който изобщо не може да свали безработицата.

Федералният резерв смъкна лихвата в близост до 0% през декември 2008 година, а в последствие изкупи дългосрочни ценни книжа на стойност 1,7 трлн. долара в опит да раздвижи финансовия сектор и да предпази икономиката от дефлация.

Тези опити за активизиране на икономическата дейност се оказаха недостатъчно ефективни и в през последните месеци на миналата година бе обявен нов план за изкупуване на правителствени облигации на стойност 600 млрд. долара.

Основната причина за финансовите стимули са опитите на Фед да смъкнат безработицата значително под 10 на сто. За януари статистиката отчете безработица в размер на 9,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
fallback