fallback

Британската икономика неочаквано се сви в края на 2010

Студеното време засегна сектора на услугите, който доминира икономиката на Великобритания

12:42 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Британската икономика неочаквано се сви в края на 2010 година, след като студеното време нанесе удар върху сектора на услугите, който е доминиращ в икономиката на страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) неочаквано се сви с 0,5% през последните три месеца на 2010 спрямо предходното тримесечие, което е най-силният му спад за последните пет тримесечия.

Причината за това се крие в студеното време, което се отразява неблагоприятно на сектора на услугите и търговията в страната, а също води и до спад в строителството, пише Bloomberg.

През третото тримесечие на 2010 г. икономиката на Великобритания се разрасна с 0,7 на сто, а пазарните анализатори очакваха този ръст да се забави леко до 0,5% през последните три месеца на 2010 г.

Съгласно данните на Британския статистически офис икономиката на страната е щяла да отчете ръст, ако студеното време не е попречило на активността в сектора на услугите.

Днешните статистически данни за БВП обаче са предварителни и подлежат на две ревизии, които могат да доведат до съществени изменения в тях.

В сравнение с последното тримесечие на 2009 г. британската икономика се разраства с 1,7 на сто.

Секторът на услугите, където се създава три четвърти от брутния вътрешен продукт на страната, се свива с 0,5% на тримесечна база през четвъртото тримесечие. Индустриалното производство обаче нараства с 0,9 на сто, докато строителният сектор се свива с 3,3 на сто.

В рамките на 2010 британската икономика отчита ръст от 1,4%, което е първото й положително темпо на ръст за цяла календарна година от 2007 г.

Възстановяването на британската икономика може да бъде затруднено от мерките на правителството за намаляване на бюджетния дефицит, който се очаква да стигне 10% от БВП тази година. За да се повишат данъчните постъпления на правителството, ДДС бе вдигнат до 20% през януари от 17,5% през 2010 г.

Все пак скорошни данни на Института за управление на доставките във Великобритания показаха, че фабричният сектор продължава да расте, подкрепен от поевтиняването на британската лира. Лирата е поевтиняла с около 20% от 2007 г. насам, ако курсовете й с други водещи валути се претеглят с обемите на търговия.

Високата инфлация също продължава да бъде проблем за Великобритания, след като темповете на ръст на цените се ускориха до 3,7% на годишна база през декември. Това е близо два пъти над целевото ниво от 2% на централната банка и над тавана от 3% на правителството.

Свиването на икономиката и високата инфлация в комбинация с мерките на правителството за затягане на бюджетния дефицит ще направят още по-трудна задачата на Английската централна банка.

Британската лира поевтиня рязко след лошите данни за свиването на британската икономика и към 12:35 ч. българско време се разменя срещу 1,5777 долара, което се равнява на дневна загуба от 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
fallback