fallback

Японската централна банка повиши прогнозите си за растеж

Основният лихвен процент в страната остава близо до нулевите стойности

09:28 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка повиши прогнозите си за икономическия растеж на страната през текущата година и посочи, че очаква ускоряване на инфлацията заради растящите цени на суровините.

Икономиката на Япония може да нарасне с 3,3% за фискалната година, която приключва в края на март, гласи новата прогноза на централната банка. Предишните й оценки, направени през октомври, бяха за икономически ръст от 2,1 на сто, пише Bloomberg.

Ръководството на централната банка е гласувало да остави основния лихвен процент между нула и 0,1%. Програмата за вливане на ликвидност чрез изкупуване на ценни книжа за 5 трлн. йени (60 млрд. долара) също остава непроменена.

Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава съобщи, че потребителските цени в страната вероятно ще се повишат с 0,3% през фискалната година, започваща през април. През октомври прогнозите на централната банка бяха за ръст в цените от 0,1% през следващата фискална година.

Японската централна банка се ангажира да запази либералната си парична политика, докато не установи наличието на стабилен ръст в цените в страната. Целевото ниво на инфлацията за централната банка е 1 на сто.

Паричната институция очаква икономиката на Япония постепенно да преодолее забавянето в темпа си на растеж през тази година. Според анализатори централната банка ще повиши лихвените проценти най-рано през 2013 г., защото японската икономика остава прекалено зависима от износа и външното търсене, а оттам и от поскъпването на йената.

Лихвените проценти по десетгодишните японски облигации се повишиха до 1,245% след днешното лихвеното решение на централната банка. Японската йена се търгува при 82,44 йени за долар към 9:25 ч. българско време, като курсът на двойката USD/JPY остава почти без промяна за втори пореден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
fallback