fallback

Еврозоната излезе на търговски дефицит заради скок във вноса

Инфлацията във валутния блок надскочи тавана на ЕЦБ, а Гърция е с най-висок скок на цените

14:23 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Търговското салдо между еврозоната и останалия свят стана отрицателно през ноември, след като вносът отчете силен ръст и изпревари като темпове на растеж износа.

Данните на Евростат показаха, че отрицателното търговско салдо възлиза на 400 млн. евро в сравнение с търговски излишък от 3,1 млрд. евро преди година. Вносът е нараснал с 28% на годишна база, докато износът се е увеличил по-слабо с 24 на сто.

От коригираните със сезонните колебания данни на Евростат стана ясно, че вносът е нараснал с 4,4% на месечна база, докато износът се е повишил с 0,2 на сто. През октомври търговското салдо на еврозоната бе положително в размер на 4,7 млрд. евро.

Данните за търговския баланс на страните от Европейския съюз (ЕС) за първите десет месеца на 2010 показаха, че най-бързо расте вносът от Русия с 36% на годишна база, следвана от Китай и Индия с ръст от 31% и 30%.

Износът на ЕС се увеличава с най-бързи темпове в Бразилия (50%), Китай (38%) и Турция (37%).

Китай, Русия и Норвегия са трите страни, с които ЕС има най-голям търговски дефицит за периода от януари до октомври 2010 година в размер на 139 млрд. 56,6 млрд. и 30 млрд. евро съответно.

Германия е страната с най-голям търговски излишък в ЕС, възлизащ на 127,6 млрд. евро за този период, а след нея се нареждат Ирландия и Холандия с положително търговско салдо от 36 млрд. и 34 млрд. евро.

Великобритания, Франция и Испания са държавите с най-голям търговски дефицит за разглеждания период.

Отделни данни на Евростат потвърдиха, че през декември инфлацията в еврозоната се е увеличила над целевото ниво от 2%, определено от Европейската централна банка (ЕЦБ). Поскъпването на енергийните ресурси е ускорило годишната инфлация в еврозоната до 2,2% през декември спрямо 1,9% през ноември.

Инфлационното ниво в еврозоната е най-високото от октомври 2008 г., когато за последно инфлацията в страните, въвели еврото, бе над тавана на ЕЦБ.

Поскъпването на петрола с 10% през последните три месеца е помогнало за ускоряването на инфлацията в най-голяма степен. Скокът в цените на енергията в еврозоната възлиза на 11% на годишна база.

Ирландия е единствената страна в еврозоната, където цените падат през декември, като дефлацията е 0,8% на годишна база. В същото време Гърция е с най-висока инфлация от 5,2%, следвана от Малта с годишна инфлация от 4%.

Еврото поевтинява с 0,2% срещу долара днес след четирите поредни дена на ръст. Към 14:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3342 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
fallback