fallback

Ниските лихви във Великобритания остават въпреки високата инфлация

Все повече нарастват очакванията, че ако инфлацията не се понижи, Английската централна банка ще се принуди да вдигне лихвените проценти в рамките на месеци

14:09 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки високата инфлация във Великобритания през по-голямата част от 2010 г. Английската централна банка (АЦБ) реши да остави своя основен лихвен процент на рекордно ниското му ниво и през януари.

Решението на Комитета за парична политика към АЦБ да не променя основната лихва, която се понижи до 0,5% през март 2009 г., бе в унисон с прогнозите на икономисти.

Все повече нарастват очакванията обаче, че ако инфлацията в страната не се понижи, това вероятно ще принуди централната банка да вдигне лихвените проценти в рамките на месеци.

През април 2010 инфлацията във Великобритания скочи над тавана от 3%, поставен от британското правителство и остава над 3% оттогава. Целта на АЦБ е да ограничава поскъпването на потребителските стоки между 2% и 3% на годишна база.

В началото на тази година самият британски премиер Дейвид Камерън призна, че високата инфлация в страната е обезпокоителна. Тя може да накара централната банка да промени курса на паричната си политика и да я подчини на ценовата стабилност, вместо на стимулирането на растежа.

През март 2009 г., освен че лихвените проценти във Великобритания се понижиха до рекордно ниски нива, централната банка въведе и програма за изкупуване на ценни книжа, чрез която да се влива допълнителна ликвидност във финансовата система.

Първоначалната й стойност бе 75 млрд. лири, но трудното възстановяване на британската икономика от кризата доведе до увеличаването й до 200 млрд. лири през ноември 2010 г., след което тя не е променяна повече.

Евентуално увеличение на лихвените проценти в страната през идните месеци може да затрудни растежа на британската икономика, докато правителството осъществява най-големите съкращения на разходите си за последните повече от 30 години. Правителството има за цел да намали големия бюджетен дефицит на страната и да си възвърне доверието на финансовите пазари.

Годишната инфлация във Великобритания се ускори до 3,3% през ноември, докато икономиката забави темповете си на растеж от 1,1% през второто тримесечие до 0,7% през третото. Според предварителни оценки на Британската търговска камара БВП е отчел още по-слаб ръст от 0,4% до 0,5% през последните три месеца на 2010 г.

Британската лира поскъпваше срещу долара през последните четири сесии, натрупвайки 1,4% преднина за тази седмица. В днешната валутна сесия обаче курсът й остава почти без промяна и към 14:05 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5765 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 29.08.22 г.
fallback