fallback

ЕЦБ е далеч от повишение на лихвата въпреки високата инфлация

Покупките на облигации на страни от еврозоната ще са на фокус по време на първата среща на ЕЦБ за тази година

07:20 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

2011 година се очертава да бъде предизвикателна за Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовите пазари припомниха за неразрешените проблеми на дълговата криза в еврозоната в началото на годината с повишението на лихвените проценти по държавните ценни книжа на Португалия, Ирландия и Испания. Икономическата ситуация в еврозоната остава сложна заради големите различия във възстановяването на периферните страни и Германия. И на фона на всичко това междувременно инфлацията във валутния блок скочи над целевото за ЕЦБ ниво от 2% на годишна база.

Ето защо първата среща на Управителния съвет на ЕЦБ за тази година, в която ще вземе участие също и Естония като 17-и член на еврозоната, може да доведе до волатилност на финансовите пазари днес.

Заради забавянето на европейската икономика изглежда, че ЕЦБ остава все така далеч от увеличение на основния си лихвен процент от рекордно ниското му ниво от 1 на сто. Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната отчете по-слаб от очакваното ръст от 0,3% през третото тримесечие спрямо предходното, понижавайки темповете си на растеж от 1,1% през периода от април до юни.

Безработицата в същото време остава над 10%, а годишната инфлация в еврозоната се повиши до 2,2% през декември, надминавайки целевото ниво от 2% на ЕЦБ за първи път през последните повече от две години. Това усложнява допълнително задачата на ЕЦБ, която трябва да балансира между поддържане на ценовата стабилност в еврозоната и стимулиране на икономическия растеж.

В 14:00 ч. българско време излиза лихвеното решение на ЕЦБ за януари, като се очаква основната лихва да остане на нивото от 1%, до което се понижи през май 2008 г. Още по-важна ще бъде пресконференцията на ЕЦБ в 15:30 ч. българско време, на която президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише вероятно ще прикани страните от еврозоната за пореден път да си възвърнат доверието на инвеститорите чрез мерки за намаляване на държавните разходи.

В края на миналата седмица президентът на ЕЦБ заяви, че централната банка няма да компенсира всички безотговорни действия на правителствата от еврозоната с покупки на техни държавни облигации.

Именно програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации от еврозоната ще бъде на фокус днес, след като през май 2010 година кризата с държавните дългове принуди централната банка да се намеси за първи път в своята история на пазарите на ДЦК в Европа.

Според един от създателите на еврото – Отмар Исинг, еврото е застрашено от провал, ако страните в еврозоната не намерят начин да наложат една на друга по-строги ограничения за държавните разходи. Това си пролича и от подновените трусове на пазарите на ДЦК в Ирландия и Португалия.

Освен това в края на миналата година ЕЦБ реши да поднови програмите за отпускане на спешни кредити за банките в еврозоната, за да им гарантира необходимата ликвидност.

Ускоряването на инфлацията в еврозоната обаче може да доведе до промяна в тона на Жан-Клод Трише, макар този етап малцина да очакват промяна в лихвените нива в еврозоната преди края на 2011 г. Освен това скокът в потребителските цени може да се окаже временен заради силното поскъпване на петрола и енергийните суровини в края на миналата година.

При това положение коментарите на ЕЦБ за Португалия, която се очертава като следващата потенциална жертва на дълговата криза в еврозоната, ще бъдат внимателно следени от финансовите пазари.

Еврото поевтинява за първи път през последните три дни срещу щатския долар днес, като към 7:20 ч. губи 0,2% до 1,3107 долара за евро. Курсът му се повиши силно с 1,2% вчера след успешния аукцион на държавни облигации на Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
fallback