fallback

Данни вещаят спад на японската икономика в края на 2010

Положителното салдо по текущата сметка на Япония пада, секторът на услугите се свива за 45-ти пореден месец

10:00 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Поредната доза от икономически данни за Япония подчерта слабите места в японската икономика, която пострада от най-тежката си рецесия в следвоенния период. 

Положителното салдо по текущата сметка на страната се сви за първи път през последните три месеца в резултат от нарастването на вноса, съпроводено от по-слаби темпове на растеж на износа.

Излишъкът по текущата сметка на страната намалява с 15,7% на годишна база до 926,2 млрд. йени (11 млрд. долара) през ноември, по данни на японското финансово министерство, цитирани от Bloomberg.

Икономистите очакваха по-малък спад в излишъка до 972,5 млрд. йени.

Износът на Япония се увеличава с 9,3% на годишна база през ноември, докато вносът нараства по-бързо с 15,7 на сто.

Данните подкрепят песимистичните прогнози на икономисти, че брутният вътрешен продукт на Япония се е свил през последното тримесечие на 2010, отбелязвайки първия си спад за последната повече от една година.

Влошаването на състоянието на икономиката дойде след силното поскъпване на японската йена с 15% в рамките на миналата година, което оскъпи износа и нанесе удар върху най-важния двигател на японската икономика. Изтичането на ефекта от правителствените стимули за икономиката също допринася за спада на икономическата активност в страната.

Според средните прогнози на икономисти, интервюирани от Bloomberg, БВП на Япония се е свил с 0,75% на приравнена към годишна основа база през последното тримесечие на 2010 година. Ако очакванията им се оправдаят, това ще е първият спад на икономиката от третото тримесечие на 2009 г.

Другите икономически данни за Япония днес показаха, че банковото кредитиране се е свило с 2,1% на годишна база през декември, отчитайки годишен спад за 13-ти пореден месец. В рамките на цялата 2010 заемите, отпуснати от японските банки, са намалели с 1,9 на сто, което е първият годишен спад от 2005 г.

През 2009 кредитирането в страната отчете годишен ръст от 2,2 на сто.

Предпазливостта на компаниите и нежеланието им да теглят нови заеми и да разширяват инвестициите си се посочват като основна причина от Японската централна банка за спада в кредитирането.

Освен това голяма част от производствените мощности в страната остават неоползотворени заради по-слабото търсене на японски стоки на външните пазари, което обезсмисля инвестициите в оборудване.

Според анализатори банковото кредитиране в Япония няма да започне да расте в близко бъдеще.

Малко след това стана ясно, че секторът на услугите продължава да се свива през декември, оставайки сред слабите места в японската икономика. Това показа индексът Economy Watchers, който се повиши до 45,1 пункта през декември, но остана в зоната на спад под 50 пункта за 45-ти пореден месец.

Японската йена поскъпва с 0,3% срещу щатския долар днес, като напредва за трети път през последните четири дни. Към 9:55 ч. българско време един долар се разменя срещу 82,99 йени. Йената е скочила с 11 на сто срещу долара през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
fallback