fallback

Производственият сектор в Европа расте, воден от Германия

Фабричният сектор в Германия расте с почти рекордни темпове през декември

13:27 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор в еврозоната се разрасна повече от очакваното през декември, задвижван от оживлението в износа и най-вече във фабричния сектор на Германия.

Индексът за измерване на активността във фабричния сектор на еврозоната се повиши до 57,1 пункта в сравнение с 55,3 пункта през ноември, съгласно окончателните данни на пазарния институт Markit.

Стойността му е по-висока от предварително обявените през декември 56,8 пункта и остава в зоната на растеж над 50 пункта за 15-и пореден месец.

Германия стана движеща сила за възстановяването на еврозоната през 2010 г., след като съживяването на световната икономика повиши немския износ, насърчи инвестициите в страната и разкриването на нови работни места.

Главният икономист в Markit Крис Уилямсън посочва, че Германия остава най-силно представящата се страна в Европа, като фабричният сектор там расте с почти рекордни темпове през декември, предава Bloomberg.

Тя е последвана от Франция, където индексът на бизнес активността в производствения сектор се понижава леко под рекордното си за последните десет години ниво, отбелязано през ноември.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Германия се повишава до 60,7 пункта за декември от 58,1 за предходния месец, докато индикаторът за Франция отстъпва до 57,2 спрямо 57,9 за ноември. В Италия индексът се повишава от 52 до 54,7 пункта.

В периферията на еврозоната също се наблюдават признаци на възстановяване, главно под влияние на увеличения износ. Изключение прави единствено Гърция.

Според Крис Уилямсън възстановяването на производствения сектор в еврозоната ще помогне растежът да се върне и в периферните страни. Именно намаляването на темповете на растеж на износа в Европа през третото тримесечие бяха сред причините за отслабването на икономическия растеж до 0,4% от 1% увеличение на БВП на еврозоната през второто.

Еврото поевтинява с 0,4% срещу долара днес и към 13:05 ч. българско време едно евро се разменя за 1,3309 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 10.09.22 г.
fallback