fallback

Япония остава в дефлация, но растящата индустрия дава надежда

Индустриалното производство отчита първия си ръст за последната половин година, а безработицата остава без промяна на ниво от 5,1%

10:01 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в Япония останаха под нивата си отпреди една година и през ноември, като възстановяващата се японска икономиката остава в хватката на дефлацията за 21-ви пореден месец.

Третата по големина икономика в света пострада от поскъпването на йената, което вреди на ключовия за растежа на страната износ. През миналата седмица японското правителство прогнозира, че икономическият растеж ще падне до 1,5% през 2011 година, в сравнение с очакваните за тази година 3,1 на сто.

Министърът на финансите на Япония Йошихико Нода описа покачването на йената като "едностранчиво" и заплаши да се намеси, ако валутните пазари бъдат засегнати от "прекомерна нестабилност".

Японската икономика бе засегната и от слабото вътрешно търсене, в резултат на което потребителските цени падат с 0,5% на годишна база през ноември. Това показа индексът на потребителските цени, който изключва цените на пресните хранителни продукти, които са по-нестабилни.

Пазарните очаквания бяха за по-силна годишна дефлация от 0,6 на сто.

Според икономисти на HSBC, цитирани от АФП, дефлацията в Япония може да изчезне постепенно, ако възстановяването на световната икономика продължи и помогне за увеличаването на износа на Япония, което в крайна сметка да разпали и търсенето на вътрешния пазар.

Японското правителство и централна банка отдавна признаха, че борбата им срещу дефлацията е трудна. Прогнозите на правителството сочат, че индексът на потребителските цени ще спре да пада в средата на 2011 г.

Въпреки дългосрочните проблеми пред японската икономика, първото увеличение на индустриалното производство на страната в продължение на половин година дава надежда за възстановяването й. То се увеличава с 1% на месечна база през ноември, главно заради по-голямото производство на автомобили.

За това помогна изтеклата през ноември програма на правителството за насърчаване покупките на нови и по-икономични автомобили, какъвто е хибридният модел на Toyota Prius.

Според японското правителство индустриалното производство ще продължи да расте с темпове от 3,4% на месечна база през декември и 3,7% през януари.

Поредицата от икономически данни за страната от днес показа още, че безработицата остава на ниво от 5,1% за втори пореден месец през ноември. Безработицата в страната се движи в границата от 4,9% до 5,3% през последната повече от една година, в сравнение с нива под 4% преди началото на кризата.

Японската йена поскъпва за седма поредна сесия срещу долара, като към 9:55 ч. българско време един долар се разменя срещу 82,38 йени, което е с 0,5% под вчерашния курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
fallback