fallback

Американската икономика нарасна с 2,6% през третото тримесечие

Увеличението на запасите от готови непродадени стоки се оказа по-голямо от първоначално обявеното

16:39 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономка нарасна повече от първоначално обявеното с 2,6% през третото тримесечие, за което допринася по-голямото увеличение на материалните запаси, пише Bloomberg.

Предишните оценки на Бюрото за икономически анализи показаха ръст на брутния вътрешен продукт от 2,5% на тримесечна база. Пазарните очаквания бяха той да бъде коригиран нагоре до 2,8 на сто.

През второто тримесечие американската икономика се разрасна с 1,7%.

Според анализатори решението на американския Конгрес да удължи данъчните облекчения от ерата на Джордж Буш до края на 2012 г. ще насърчи потреблението на домакинствата в САЩ, което създава около 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Данните от днес показаха още, че ценовият дефлатор на БВП, който е един от основните измерители на инфлацията в страната, е нараснал с 2,1% през третото тримесечие спрямо предходното. Ако се изключат храните и горивата, дефлаторът отчита 0,5% ръст, което е най-слабото увеличение за последните повече от 50 години.

Американската икономика започна да расте в средата на 2009 г., но това засега не се отразява на безработицата в страната, която остава висока на ниво от 9,8% през ноември.

В средата на декември Федералният резерв потвърди, че ще продължи да подкрепя щатската икономика с близки до нулата лихвени проценти и финансова инжекция за 600 млрд. долара, които ще бъдат влети във финансовата система до средата на 2011 г. чрез покупката на държавни облигации.

Данните за американския БВП показаха още, че потребителските разходи се увеличават с 2,4% през третото тримесечие, което е по-малко от обявения през ноември ръст от 2,8%. В същото време стойността на непродадените стоки нараства със 121,4 млрд. долара спрямо обявените предварително 111,5 млрд. долара.

Търговският дефицит на САЩ е ревизиран надолу от 506,7 млрд. долара до 505 млрд. долара за трите месеца до края на септември.

Щатският долар поскъпва минимално с 0,1% срещу еврото днес, като към 16:30 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,3094 долара. Щатската валута е поскъпнала с 8,6% срещу европейската през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
fallback