fallback

Британската икономика губи инерция през третото тримесечие

Ръководството на Английската централна банка остава все така разединено относно лихвените проценти в страната

13:55 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Великобритания забави повече от първоначално обявеното темповете си на растеж през третото тримесечие, след като през второто отбеляза рекорден за последните четири години ръст.

Междувременно ръководството на Английската централна банка продължава да бъде разединено заради трайно високата инфлация в страната в комбинация с нестабилния икономически растеж.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се увеличава с 0,7% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 1,1% на тримесечна база. Предишните статистически оценки бяха за ръст от 0,8 на сто през третото тримесечие и 1,2% през второто.

Корекцията на данните за миналото тримесечие се дължи на по-малката добавена стойност в сектора на производството, строителството и бизнес услугите.

Освен това темповете на ръст на потребителските разходи на домакинствата са паднали до 0,3% спрямо 0,8% през второто тримесечие. Правителствените разходи в същото време намаляват с 0,4% в сравнение с ръст от 0,6% през второто тримесечие.

В сравнение с третото тримесечие на 2009 британската икономика се увеличава с 2,7 на сто, което също се оказа по-малко от обявения в края на октомври ръст от 2,8% на годишна база.

Деветчленният управителен съвет на Английската централна банка (АЦБ) остава разединен за паричната политика, стана ясно от протокола от последното му заседание, който бе публикуван днес.

Централната банка остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,5% през декември, след като инфлацията в страната остана над тавана от 3% за девети пореден месец през ноември.

Програмата на АЦБ за вливане на ликвидност чрез изкупуване на ценни книжа за 200 млрд. паунда също остана непроменена, въпреки че един от членовете на управителния й съвет е гласувал тя да се повиши, а друг е настоявал за увеличение на лихвените проценти в страната заради високата инфлация.

Отделни статистически данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания се покачва до 9,6 млрд. паунда през третото тримесечие в сравнение с 5,2 млрд. паунда дефицит за предишните три месеца. Отрицателното салдо по текущата сметка се равнява на 2,6% от БВП.

Икономическият растеж на страната може да се забави допълнително през 2011 г, докато правителството прилага най-големите бюджетни ограничения за последните 30 години.

Британската лира поевтинява с 0,2% срещу долара днес и към 13:35 ч. българско време се търгува срещу 1,5455 долара. Лирата поевтинява за пети път през последните седем сесии и е отстъпила с 4,4% срещу долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 06.09.22 г.
fallback