fallback

Потребителският климат в Германия остава добър заради спада в безработицата

Индексът на потребителското доверие на GFK направи кратка пауза през декември

10:48 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителският климат в Германия остава добър и през декември, след като намаляването на безработицата в страната подобри оценката на домакинствата за икономическата ситуация.

Планираните от немското правителство държавни икономии за 80 млрд. евро през следващите три години обаче разколебаха леко потребителите с наближаването на края на годината.

Очакванията на домакинствата за финансовото им състояние и склонността им да пазаруват са се понижили леко през декември, след като през ноември отчетоха силен скок.

В резултат на това индексът на потребителското доверие се понижава до 5,4 пункта през декември от 5,5 пункта за ноември.

Това показа проучването на потребителските нагласи в най-голямата европейска икономика, проведено от института за маркетингови изследвания GFK в началото на декември. То се извършва ежемесечно по поръчка на Европейската комисия, като в него взимат участие 2 хил. немски домакинства.

На база на техните оценки за икономическата ситуация, цените, безработицата, склонността им да пазаруват и спестяват и очакванията за финансовото им положение се изчислява индекса на потребителския климат на GFK, който е един от най-важните ориентири за поведението на германските потребители.

През ноември показателят се покачи до най-високото си ниво от април 2008 г.

Въпреки паузата през декември обаче потребителите продължават да вярват, че икономиката на Германия ще се възстановява и през идните месеци. Брутният вътрешен продукт на страната отчете шести поред тримесечен ръст през третото тримесечие, подкрепен от подема в износа и вътрешното търсене.

Ограничените потребителски разходи и капиталови инвестиции станаха причина за 4,8% спад на БВП през 2009. Според GFK ако сегашните тенденции в потребителския климат се запазят, вътрешното търсене ще се превърне в стожер на немската икономика, която засега разчита предимно на износа.

Курсът на еврото спрямо долара се повишава с 0,1% в днешната валутна сесия. Към 10:35 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,3142 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 29.08.22 г.
fallback