fallback

Икономическото доверие в Германия расте, европейската индустрия също

Растящото промишлено производство благоприятства икономическото възстановяване на Германия

13:20 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Оценките на финансовите анализатори в Германия за развитието на най-голямата икономика в Европа се подобриха леко през декември, като нарастващата активност в промишления сектор на страната помогна на европейската индустрия да отчете ръст през октомври.

Това показа последното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който се допитва всеки месец до германски инвеститори и финансови анализатори. На базата на техните оценки се изготвя индекс на икономическото доверие на ZEW, който е сред най-важните ориентири за посоката на немската икономика през следващите месеци.

През декември стойността му нараства повече от очакваното до 4,3 пункта спрямо 1,8 пункта за ноември и -7,2 пункта за октомври. Средните прогнози на анализатори бяха за повишение до 3,8 пункта.

Очакванията на професионалните инвеститори за развитието на икономиката са добър ориентир, защото са добре информирани за нейното състояние поради естеството на своята работа. Стойността на индекса обаче остава много под средното си ниво в дългосрочен план от 26,8 пункта.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация, се повишава с 1,1 пункта до 82,6 пункта през декември.

През октомври промишленото производство и новите фабрични поръчки се повишиха, което благоприятства икономическото възстановяване на Германия. Съвземането на немската индустрия също помага за растежа, отчетен в индустриалния сектор на еврозоната през октомври.

Данни на Евростат показаха, че той възлиза на 0,7% на месечна база, но при очакван ръст от 1,4 на сто. Индустрията на 16-те страни от еврозоната се намира с 6,9% над миналогодишните си нива.

В страните от Европейския съюз индустриалното производство се увеличава по-слабо средно с 0,3% на месечна база и с 6,7% на годишна.

Мерките за консолидиране на държавните бюджети в редица страни от Европейския съюз (ЕС), както и изгледите за скорошно свиване на паричната политика в Китай, са сред рисковите фактори за немския износ, посочват от ZEW.

Според д-р Волфганг Франц, който е председател на института ZEW, вътрешното потребление в Германия вече е сред главните стимули за икономиката, за което помагат положителното развитие на пазара на труда и ниските реални лихвени проценти.

През ноември броят на безработните в страната падна до най-ниската си точка за последните 18 години.

Немската икономика отчете седми пореден ръст на тримесечна база през третото тримесечие, но намали значително темповете си на растеж в сравнение с рекордното второ тримесечие.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се увеличава с 1,7 пункта през декември до 15,5 пункта, а този за настоящата бизнес среда се понижава с 3,6 пункта до -4,6 пункта.

Курсът на еврото срещу долара се повишава с 0,6% днес след отбелязания вчера 1,2% ръст. Към 13:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3467 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 15.08.22 г.
fallback