fallback

Рязък спад в търговския дефицит на САЩ

Износът на САЩ нарасна до най-високото си ниво за последните две години, а отрицателното търговско салдо се сви с 13% за месец

16:04 | 10.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на САЩ се сви рязко през октомври, след като поевтиняването на щатския долар и увеличаващото се вътрешно потребление в развиващите се икономики увеличи износа до най-високото му ниво за последните две години. 

Отрицателното търговско салдо на страната се свива с 13% само в рамките на един месец до 38,7 млрд. долара през октомври, което се оказа доста под очаквания от икономисти дефицит от 43,5 млрд. долара.

През септември търговският дефицит на САЩ бе в размер на 44,6 млрд. долара, а през октомври 2009 година - в размер на 32,3 млрд. долара, когато рецесията в страната ограничи значително вноса и потреблението.

Стойността на отрицателното търговско салдо през октомври е най-малката за последните девет месеца.

Износът на стоки и услуги е за 158,7 млрд. долара, което е най-високата му стойност през последните две години, а вносът е за 197,4 млрд. долара. Износът нараства с 3,2% на месечна база и с 14,9% на годишна. Вносът се свива междувременно с 0,5% на месечна база, но се намира с 27% над миналогодишните си нива.

Ръст се отчита в износа на автомобили, хранителни продукти и енергийни суровини. За това допринася и поевтиняването на долара, който отстъпи със 7,6% срещу еврото през октомври и с 2,5% срещу британската лира.

Търговският дефицит на САЩ с Китай се свива до 25,5 млрд. долара за октомври в сравнение с 27,8 млрд. долара дефицит за предходния месец.

По-рано днес Китай обяви рекорден износ през ноември и търговски излишък от 22,9 млрд. долара, като три четвърти от него се падат на търговията със САЩ, съгласно данни на китайските митнически власти.

Щатският долар поскъпва леко с 0,1% срещу еврото днес, като към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3222 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 19.08.22 г.
fallback