fallback

Износът на Германия неочаквано се понижи заради свиване на търсенето

Спрямо нивата си отпреди една година обаче износът се е увеличил с 19,8%, а за страните от ЕС - с 14,9 на сто

10:07 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Германия неочаквано се понижи през октомври в сравнение със стойността си от предходния месец на фона на кризата с държавните дългове в еврозоната и несигурните изгледи пред световната икономика.

През октомври най-голямата европейска икономика е изнесла стоки на стойност 86,8 млрд. евро, което е с 1,1% по-малко в сравнение със септември. Спрямо нивата си отпреди една година обаче износът се е увеличил с 19,8 на сто. Стойността за първите десет месеца на годината е 790 млрд. евро, което прави ръст от 19,1% на годишна база.

Вносът в същото време се увеличава с 0,3% на месечна и 21% на годишна база до 72,6 млрд. евро през октомври. Търговският излишък на Германия нараства до 14,2 млрд. евро в сравнение с 12,5 млрд. евро преди година.

Данните на немската статистическа служба Destatis не отговориха на пазарните прогнози за нулев ръст на износа през октомври и търговски излишък от 15,1 млрд. евро.

През септември износът на Германия се увеличи с 3% на месечна база, а вносът се сви с 1,2 на сто.

Излишъкът по текущата сметка на страната се повишава до 11,7 млрд. евро през октомври в сравнение с 9,7 млрд. евро преди година. Най-голямо е положителното салдо по търговския баланс, а най-голямото отрицателно салдо е по сметката „Текущи трансфери“ и е в размер на 3,7 млрд. евро.

Износът за страните от Европейския съюз, които са основен пазар за германските стоки, нараства с 14,9% на годишна база, но вносът от тях расте с по-бързи годишни темпове от 18,3 на сто. Фискалната криза в еврозоната и държавните икономии, предприети от редица правителства, са сред факторите за свиване на потреблението в Европа през последните месеци.

Данни на Евростат показаха скоро, че равнището на безработица в еврозоната се е увеличило до средно 10,1% през октомври. Влошаването на пазара на труда в Италия, Кипър, Гърция, Унгария, Испания и прибалтийските страни контрастира рязко с намаляващата безработица в Германия. През ноември броят на безработните в Германия се понижи до най-ниското си ниво за последните 18 години.

Подобряването на състоянието на пазара на труда и увеличеното вътрешно потребление помогнаха на немската икономика да нарасне с 0,7% на тримесечна и 3,9% на годишна база през третото тримесечие.

Еврото поевтинява за трети пореден ден срещу щатския долар днес, като към 9:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3205 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
fallback