fallback

Швейцарската икономика расте за пето поредно тримесечие

БВП на страната се увеличава с 0,7% на тримесечна и 3% на годишна база

10:51 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската икономика продължи да расте за пето поредно тримесечие, като забави леко темповете си на растеж заради намаляването на износа. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,8 на сто.

Данните на Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO) се оказаха по-добри от очакваното от икономистите увеличение на швейцарската икономика от 0,5% на тримесечна база.

Потребителските разходи нарастват с 0,3% на тримесечна база, а инвестициите на компаниите – с 0,6 на сто. Износът в същото време намалява с 3% спрямо второто тримесечие, когато се увеличи с 1,7 на сто. Вносът се свива на свой ред с 1% на тримесечна база след отчетения през второто тримесечие ръст от 4,6 на сто.

В сравнение с третото тримесечие на 2009 БВП на Швейцария е нараснал с 3%. През второто тримесечие бе отбелязан ръст на БВП от 2,8% на годишна база.

Прогнозите на Швейцарската централна банка са за увеличение на БВП с 2,5% през тази година, докато от пазарния институт KOF очакват 2,7% ръст.

Курсът на швейцарския франк срещу щатския долар остава почти без промяна днес, като към 10:40 ч. българско време един долар се търгува срещу 1,0026 франка на валутните пазари. Швейцарският франк е поскъпнал с над 13% срещу долара от началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
fallback