fallback

Износът на Япония губи инерция за осми пореден месец

Износът за САЩ намалява наполовина темповете си на растеж, а този за Европа се свива за първи път през последната година

09:58 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Япония продължи да губи инерция за осми пореден месец и отбеляза по-малък от очакваното годишен ръст през октомври.

Стойността на изнесените стоки се намира със 7,8% над миналогодишните си нива през октомври, което е почти наполовина спрямо отчетения през септември ръст на износа от 14,3% на годишна база.

Средните прогнози на икономисти бяха за 10,7% увеличение на износа на годишна база, пише Bloomberg.

Данните показват, че страната губи основния си двигател на икономическо възстановяване в началото на четвъртото тримесечие. През третото тримесечие износът за първи път не допринесе за растежа на БВП от началото на световната финансова криза през 2008 г.

Поскъпването на йената срещу долара през тази година допринася отчасти за това, защото прави цената на износа по-висока на пазарите в САЩ и намалява печалбите на компаниите, реализирани на външните пазари.

Йената се търгува при 83,48 йени за долар към 9:55 ч. българско време. Тя е поскъпнала с повече от 11 на сто срещу долара през тази година.

Брутният вътрешен продукт на Япония се увеличи с 3,9% на приравнена към годишна основа база през третото тримесечие, подкрепен от увеличеното вътрешно потребление. Индустриалното производство в страната обаче намалява през последните четири месеца заради изтичането на правителствената програма за насърчаване на покупките на нови автомобили.

Вносът междувременно нараства с 8,7% на годишна база, а търговският излишък на Япония възлиза на 821,9 млрд. йени (9,89 млрд. долара) през октомври, което е с 2,7% повече спрямо стойността му преди година.

В сравнение със септември износът остава без промяна, а вносът се увеличава с 0,7%.

Стойността на износа за Китай, който е най-големият пазар за японските износители, се повишава със 17,5% на годишна база спрямо ръст от 10,2% през септември. Износът за САЩ обаче намалява своите темпове на годишен ръст до 4,7% в сравнение с 10,4% през септември.

Износът за Европа в същото време се свива с 1,9% на годишна база, което е първият му спад от ноември 2009 насам.

Опитът на Япония да спре поскъпването на йената чрез намеса на валутните пазари на 15 септември не донесе резултат. В началото на ноември японската валута се покачи до 80,22 йени за долар, което е най-високото й ниво от април 1995 г. насам.

Долната камара на японския парламент одобри на 16 ноември закон, с който се отпускат 5,1 трлн. йени (60 млрд. долара) за защита на компаниите от поскъпването на йената. Той влиза в сила след месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
fallback