fallback

Жан-Клод Юнкер: Няма заплаха за еврото

Председателят на еврогрупата е категоричен, че страните от еврозоната взимат правилните мерки за преодоляване на бюджетните проблеми

11:51 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото не е поставено под заплаха, категоричен е председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Това обаче не означава, че в еврозоната няма проблеми, с които отделните страни да се борят, е заявил той, цитиран от CNBC.

В еврозоната има големи дисбаланси, на които трябва да се противодейства, категоричен е Юнкер. Те трябва да бъдат преодолявани чрез структурни реформи, смята той.

„Вярвам, че правителствата осъзнават това, че ако се намират в бюджетна криза, то те са в нея, защото са изостанали по отношение на конкурентността си“, посочва Юнкер. Именно към нейното подобряване трябва да са насочени всички усилия на правителствата, смята той.

Ограничаването на бюджетните дефицити, което се наблюдава като стремеж сред страните от еврозоната е позитивна тенденция. Според Юнкер тази политика е правилна с оглед проблемите, които в момента имат повечето държави, които използват еврото като обща валута.

Днес еврото продължава да пропада спрямо долара, като губи 0,35 на сто до 1,3317 EUR/USD. Така единната валута остава в близост до най-ниското си ниво за последните два месеца, като основната причина за това са проблемите около Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
fallback