fallback

Валутните пазари застанаха зад втората финансова инжекция на Фед

Доларът се съвзе бързо от решението на Фед да влее още ликвидност, а залозите срещу по-нататъшния му спад намаляха значително

11:22 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара в банковата система на САЩ чрез покупката на държавни ценни книжа (ДЦК), което бе взето в началото на този месец, предизвика силни критики от страна на редица американски и чуждестранни икономисти и политически фигури.

Валутните пазари обаче засега изглежда гласуват в полза на това решение, пише Bloomberg. Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар срещу валутите на шест от основните търговски партньори на страната, се е покачил с 5,1% над най-ниската си точка за тази година, която бе отбелязана два дни преди Федералния резерв да оповести новата си финансова инжекция.

Освен това залозите срещу долара са паднали значително през последните два месеца. Броят на новите фючърсни договори, чрез които хедж фондовете и други големи спекуланти на валутните пазари залагат за спад в курса на долара срещу еврото, е паднал до 8606 на 16 ноември спрямо рекордните за годината над 48 хил. на 8 октомври, по данни на Комисията по търговия със стокови фючърси в САЩ (CFTC).

Редица политически лидери от Бразилия, Китай, Южна Корея и дори САЩ изразиха притеснение, че със своята поредна финансова инжекция централната банка на САЩ рискува нестабилност на финансовите пазари и може да причини висока инфлация.

Първата финансова инжекция на Фед включи покупката на ДЦК и ипотечни ценни книжа за общо 1,725 трлн. долара в периода от ноември 2008 г. до март 2010 г.

Валутните пазари обаче, където се включват сделки с валути за 4 трлн. долара всеки ден, сигнализират, че това няма да доведе до обезценка на долара, стига икономиката на САЩ да продължи да расте.

От падането на доларовия индекс до най-ниското му ниво за тази година на 4 ноември, щатският долар е поскъпнал срещу 15 от 16-те най-търгувани валути. Най-много е повишението срещу шведската крона – с 4,3%, следвана от норвежката крона, което е паднала с 3,6% срещу долара, и швейцарския франк, който бележи 3,4% спад.

Средните прогнози на валутни анализатори, до които Bloomberg се допитва, сочат за курс от 1,36 долара за евро до средата на 2011 г. Към 11:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3745 долара.

Бернанке защити политиката на Федералния резерв през миналата седмица, обявявайки, че това е най-добрият начин да се подкрепи растежа на икономиката и да се заздрави долара.

Според Wells Fargo, чиито валутни прогнози се нареждат на трето място по точност през последните шест тримесечия, доларът ще приключи годината при 1,38 долара за евро и ще напредне до 1,34 долара за евро през следващата година.

Още по-силни са очакванията за поскъпване на долара на UBS, която е вторият най-голям участник на валутните пазари след Deutsche Bank. Анализаторите на UBS очакват щатският долар да поскъпне до 1,30 долара за евро до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 09.09.22 г.
fallback