fallback

Трише обмисля инструменти за по-добра финансова стабилност

Президентът на ЕЦБ цитира въвеждането на антициклични капиталови буфери за банките като начин за намаляване на колебанията във финансовия сектор

21:34 | 19.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Въвеждането на допълнителни капиталови резерви и антициклични капиталови буфери за банките са възможни начини за подобряване на финансовата стабилност в еврозоната.

Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише по време на конференция на ЕЦБ във Франкфурт, посветена на паричната политика на централните банки по света, предаде Ройтерс.

В речта си пред 20-я Европейски банков конгрес Трише посочи, че прогнозите за инфлацията и инфлационните очаквания в еврозоната са стабилни и подкрепят ценовата стабилност.

Президентът на ЕЦБ отбеляза успеха на централната банка за поддържането на инфлацията в еврозоната под целевото ниво от 2% на годишна база през последните 12 години.

Въпреки това икономическото управление на Европа се нуждае от амбициозна реформа, за да се предотврати повторение на настоящите проблеми с публичните финанси, предупреди Трише.

Той посочи, че тези проблеми произтичат от погрешните фискални политики, неподходящите макроикономически политики и като цяло неадекватната система за наблюдение в страните от ЕС.

Голяма част от речта на Трише бе посветена на Европейски съвет за системен риск, който ще се помещава в сградата на ЕЦБ и ще се председателства от президента на ЕЦБ до изтичането на мандата му на 31 октомври 2011 г.

Новосъздаденият Европейски съвет за системен риск ще подобри финансовата регулация и ще помогне за стабилизирането на финансова система в Европа, каза Трише.

Той определи създаването му като повратна точка за Европа и като част от мащабните усилия в световен мащаб за реформиране на финансовата система след кризата от 2008/09 г.

Жан-Клод Трише цитира въвеждането на антициклични капиталови буфери за системно важните финансови институции в еврозоната като начин за намаляване на колебанията във финансовия сектор.

Така банките ще могат да прибягват до тези резерви и да поддържат отпускането на заеми и при влошаване на икономическите условия.

На въпрос от публиката какъв е според него най-добрия начин за справяне с проблемите на периферните страни от еврозоната Трише отговори, че поуката от фискалната криза е, че авторитетът на държавните органи трябва не само трябва да се пази, но и да се засили:

„Бяхме в състояние да устоим на кризата, която наистина е най-тежката след Втората световна война, защото можехме да разчитаме на централните банки, правителствата и държавните органи, които са надеждни”, отговори Трише.

Еврото поскъпва за трети пореден ден срещу долара днес на фона на преговорите между ЕС, МВФ и Ирландия за отпускането на спасителен заем за страната. Към 21:30 ч. българско време еврото поскъпва с 0,3 и се разменя срещу 1,3679 долара.

От началото на тази седмица курсът на единната валута остава почти без промяна, след като се понижи рязко с 2,4% през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
fallback