fallback

Новото жилищно строителство в САЩ се свива с 12% за месец

Годишната инфлация остава занижена и далеч от целевото ниво на Федералния резерв

16:25 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новото жилищно строителство в САЩ се сви рязко през октомври, като падна до най-ниското си ниво от април 2009 г. насам и отбеляза втората си най-слаба стойност в исторически план. 

Данните на американското търговско министерство показаха, че броят на новите жилищни сгради, които започват да се строят през миналия месец, е намалял значително с 11,7% спрямо септември до 519 хил. единици на приравнена към годишна основа база.

Началното жилищно строителство се е свило и с близо 2% спрямо нивата си отпреди една година. Всичко това показва, че състоянието на жилищния пазар остава нестабилно заради изтичането на програмата на правителството за подпомагане на купувачите на първи имот през април.

През октомври строежите на нови еднофамилни къщи, на които се пада по-голямата част от пазара на имоти в САЩ, намаляват с 1,1% на месечна база до 436 хил. единици на приравнена към годишна основа база.

Пазарните анализатори очакваха началното жилищно строителство да се понижи до 590 хил. единици в сравнение с първоначално обявените за септември 610 хил. единици.

Разрешителните за нови строежи междувременно отчитат минимален ръст от 0,5% на месечна база през октомври до 550 хил. единици на приравнена към годишна база основа. Това е с 4,5% под стойността им за октомври миналата година. Анализаторите очакваха те да се увеличат повече до 570 хил. единици.

Новите разрешителни за строеж са добър индикатор за активността в строителния сектор през идните месеци.

Отделни данни показаха, че потребителските цени в страната са нараснали с 0,2% на месечна база през октомври, което се оказа по-малко от очаквания ръст от 0,3 на сто. Ако се изключат енергийните ресурси и храните, цените на потребителските стоки и услуги остават без промяна за трети пореден месец.

Годишната инфлация в страната възлиза на 1,2%, което е под целевото ниво от 2%, към което се стреми Федералният резерв. Ако се изключат храните и енергията, тя възлиза на 0,6%, което е най-ниското ниво, откакто статистиката започва да се води преди повече от 50 години.

Занижената инфлация, ограничената активност на жилищния пазар, бавното възстановяване и високата безработица накараха Федералния резерв на САЩ да обяви на 3 ноември, че ще инжектира още близо 600 млрд. долара в икономиката чрез покупки на държавни ценни книжа.

Щатският долар поевтинява с 0,1% срещу еврото днес и към 16:18 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3507 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
fallback