fallback

Застрой в американската индустрия през октомври

Увеличената активност във фабричния сектор не бе достатъчна, за да компенсира спада при компаниите за комунални услуги

17:01 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в САЩ отчете нулев ръст през октомври, след като увеличената активност във фабричния сектор бе неутрализирана от силния спад при компаниите за комунални услуги, отчасти и заради необичайно високите за сезона температури.

Икономистите очакваха продукцията на фабриките, мините и дружествата за комунални услуги в САЩ да се повиши с 0,3% спрямо септември, когато се сви с 0,2% на месечна база.

Фабричното производство обаче нараства с 0,5% на месечна база, отбелязвайки най-силния си ръст през последните три месеца, сочат данните на Федералния резерв. През септември то се повиши с 0,1 на сто.

Степента на оползотворяване на производствения капацитет на страната остава непроменена на ниво от 74,8% през миналия месец. Това е под средната й стойност за последните 20 години, която възлиза на 80 на сто, пише Bloomberg.

Най-много през миналия месец се е повишило производството на автомобили, компютри и оборудване за телекомуникационни компании. В същото време продукцията на компаниите за комунални услуги пада с 3,4% на месечна база, след като през септември се сви с 2,2 на сто.

В сравнение с миналогодишните си нива американската индустрия се е разраснала с 5,3 на сто.

Малко по-рано днес стана ясно, че цените на ниво производител в страната са нараснали с 0,4% за втори пореден месец през октомври, което се оказа по-малко от очакваното. Цените са се повишили с 4,3% за последните 12 месеца. Утре се очакват и данни за инфлацията в САЩ през октомври.

Курсът на щатския долар е почти без промяна спрямо еврото днес, като към 16:50 ч. българско време те се търгуват при 1,3588 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 19.08.22 г.
fallback