fallback

Икономическите очаквания за Германия се покачват през ноември

Оценките на финансовите експерти за изгледите пред най-голямата европейска икономика станаха положителни за първи път през последните три месеца

13:22 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Оценките на германските финансови експерти за изгледите пред най-голямата европейска икономика се подобриха значително през ноември и станаха положителни за първи път през последните три месеца.

Това показа последното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който се допитва всеки месец до германските инвеститори и финансови анализатори. На базата на техните оценки се изготвя индекса на икономическото доверие на ZEW, който е един от най-важните ориентири за това в каква посока ще поеме немската икономика през идните месеци.

През ноември стойността му нараства повече от очакваното до 1,8 пункта след като през октомври падна до минус 7,2 пункта. Средните прогнози бяха за повишение на индекса до -5,2 пункта.

Очакванията на професионалните инвеститори за развитието на икономиката са добър ориентир, защото те са добре информирани за нейното състояние поради естеството на своята работа.

Стойността на икономическия барометър обаче остава много под средното си ниво в дългосрочен план от 26,9 пункта.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация, се повишава с 8,9 пункта до 81,5 пункта през ноември.

Немската икономика отчете седми пореден ръст на тримесечна база през третото тримесечие, но намали значително темповете си на растеж в сравнение с рекордното второ тримесечие.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се увеличава с 12 пункта през ноември до 13,8 пункта, а този за настоящата бизнес среда нараства с 0,1 пункта до -1,0 пункта, което означава, че през декември той може да попадне в оптимистичната зона над нула.

Курсът на еврото срещу долара остава почти без промяна днес, като към 13:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3583 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
fallback