fallback

Инфлацията във Великобритания продължава да е висока

Годишната инфлация неочаквано се ускори до 3,2% през октомври, което е над инфлационния таван на правителството

12:22 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания се усили неочаквано до 3,2% на годишна база през октомври, което е повече от инфлационния таван от 3%, поставен от правителството. 

Така ще се наложи гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марвин Кинг да разяснява публично за четвърти път през тази година защо не може да спази определеното от държавата максимално темпо на увеличение на цените на потребителските стоки и услуги.

През септември индексът на потребителските цени във Великобритания се задържа на ниво от 3,1 на сто за четвърти месец, като икономистите очакваха инфлацията да остане без промяна и през октомври.

Поскъпването на бензина и дизела са основна причина за ускоряването на инфлацията. В сравнение със септември потребителските цени са нараснали с 0,3%, което също се каза повече от очакваното.

Британската лира поскъпна леко с 0,1% след данните до 1,6050 долара за лира към 12:15 ч. българско време. Засилването на инфлацията намалява вероятността за ново разхлабване на паричната политика във Великобритания чрез допълнителни финансови инжекции от страна на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 30.08.22 г.
fallback