fallback

Немската и френската икономика превключиха на по-ниска скорост

Темповете на растеж на БВП на двете най-големи европейски икономики се забавиха повече от очакваното през третото тримесечие

09:57 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Двете най-големи икономики в Европа – Германия и Франция, са превключили на по-ниска скорост през третото тримесечие, което потвърди охлаждането на растежа на световната икономика.

Това показаха днешните предварителни оценки на статистическите служби в двете страни за брутния им вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, които се оказаха по-лоши от пазарните очаквания.

В Германия БВП се увеличава с 0,7% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с рекордните 2,3 на сто. Данните са коригирани със сезонните колебания, а темповете на растеж на БВП през второто тримесечие са ревизирани в посока нагоре спрямо обявения по-рано растеж от 2,2 на сто.

Икономистите очакваха немската икономика да нарасне с 0,8% на тримесечна база за периода от юли до септември.

Германия се превърна в двигател на икономическото възстановяване на еврозоната, след като Ирландия, Гърция, Испания и Португалия пострадаха от фискалната криза, която влоши изгледите им за растеж.

Предварителните статистически данни показаха още, че БВП на Германия е нараснал с 3,9% на годишна база, за което вече допринася не само износът, но също така и потребителските разходи, инвестициите на компаниите и разходите на правителството. По-подробна разбивка на компонентите на БВП през третото тримесечие ще има на 23 ноември.

Междувременно стана ясно, че БВП на Франция се е повишил с 0,4% на тримесечна база, което е близо наполовина спрямо отбелязания през второто тримесечие растеж от 0,7 на сто. Икономистите очакваха по-силен растеж от 0,5 на сто.

По-късно днес излизат и предварителните данни за БВП на еврозоната през третото тримесечие, като очакванията са за растеж от 0,5% на тримесечна база спрямо 1% през второто тримесечие.

Еврото поевтинява за пети ден през последните шест срещу долара днес, като към 9:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3600 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
fallback