fallback

Доларът се устреми към най-силната си седмица от август

Златото отново мина над 1 400 долара в очакване на срещата на лидерите от Г-20

21:26 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар поскъпна рязко днес, в резултат на което се устреми към най-силната си седмица от август насам. В същото време еврото продължава да бъде под натиск заради несигурността относно бюджета на Ирландия и способността на властите в страната да овладеят кризата.

Днес доларовият индекс, който следи движението на зелените пари срещу шест основни валути, се повишава с 0,75 на сто до 72,23 пункта. Това е най-високото му ниво от 19 октомври насам, съобщава MarketWatch.

От началото на седмицата индексът се е повишил с 2,2 на сто, което е най-големият седмичен ръст от средата на август насам. При това до края на работната седмица остава още един ден, през който по всяка вероятност възходът на зелените пари ще продължи.

На фона на силния долар еврото бележи значително отстъпление. Само днес единната валута се е обезценила с 0,93 на сто спрямо долара, а от началото на седмицата спадът вече е 2,7 на сто.

Спрямо йената доларът поскъпва с 0,34 на сто днес до 82,54 йени за долар днес, а спрямо британския паунд зелените пари напредват с 0,04 на сто до 1,6113 долара за лира.

От началото на седмицата участниците на валутните пазари са съсредоточени върху случващото се в Ирландия. През последните дни все повече набират сила спекулациите, че ирландското правителство ще се обърне за помощ към Европейския съюз.

Днес доходността по десетгодишните ирландски правителствени облигации скочи до 8,9 на сто, а застраховките за защита срещу фалит на Португалия, Испания и Ирландия поскъпнаха силно.

В такава ситуация златото отново се върна на ниво над 1 400 долара за тройунция, поскъпвайки с 0,3 на сто днес. Търговията на борсата в Ню Йорк приключи при 1 403,30 долара за тройунция. Среброто пък поскъпна с 2 на сто до 27,41 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
fallback