fallback

Сръбската централна банка вдигна още най-високата основна лихва в Европа

Основният лихвен процент в страната нараства от 9,5 на 10,5% заради ускоряващата се инфлация

16:55 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Сърбия увеличи основния си лихвен процент, който е най-високият в Европа, до 10,5% днес, в стремежа си да се справи с инфлационния натиск в страната, породен от отслабването на сръбския динар.

Увеличението е в размер на 1 процентен пункт и е четвъртото за последните четири месеца.

Сръбската централна банка е взела предвид необходимостта да се спре увеличаването на инфлационния натиск, подхранван от поскъпването на хранителните продукти, обезценяването на динара и по-бързото възстановяване на съвкупното търсене в страната.

Индексът на цените на дребно, който е един от показателите за инфлацията в Сърбия, ускори темпото си на ръст до 9,9% на годишна база през октомври. Според прогнозите на централната банка инфлацията в страната, измерена чрез индекса на потребителските цени, вероятно е надхвърлила 9% през октомври.

Сръбската централна банка има за цел да постигне годишна инфлация в интервала от 3 до 6% до края на 2011 година, като таргет нивото е 4,5 на сто.

За тази година целевата инфлация е 6%, плюс/минус два процентни пункта, но вероятността банката да я постигне изглежда все по-малка заради нестабилните цени на храните и силния икономически растеж, задвижван от потребителските разходи.

Повишението на основния лихвен процент днес дойде след серията от интервенции на валутния пазар от страна на централната банка, чиято цел бе да спре поевтиняването на динара. Той се е обезценил с 11% срещу еврото от началото на тази година.

Сръбският динар се търгува в интервала от 106,95 до 107,15 динара за евро след лихвеното решение на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 17.08.22 г.
fallback