fallback

Посланието на републиканците: Очаквайте силен долар

Първите сигнали след победата на изборите в САЩ са свързани със затягане на коланите и ограничаване на разходите

09:23 | 03.11.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Категоричната победа на републиканците на проведените вчера междинни избори може да се приеме като много силен сигнал за щатския долар, коментира анализаторът Лари Кудлоу за CNBC. Причината за това са ангажиментите, които бяха поети от партията непосредствено след новината за победата й.

Републиканците обявиха, че ще работят за затягане на фискалната политика и ограничаване на разходите. Въпреки тези ангажименти в средносрочен план ще има натиск върху долара, като това се дължи основно на очакваната днес нова операция на Федералния резерв по вливане на ликвидност във финансовата система, коментира Кудлоу.

Новото мнозинство в Камарата на представителите ще се нуждае от силен долар, тъй като обезценяването на зелените пари ще предизвика изтеглянето им от САЩ. Освен това инвестициите в страната ще спаднат значително при хронично ниски стойности на долара.

Инфлационният натиск, който може да бъде породен от ниски нива на долара пък би имал потенциала да заличи всички ефекти от политиките на по-ниски данъци и отстъпки за потребителите и бизнеса.

Именно това е един от основните уроци на последното десетилетие: за постигането на ефектите от по-ниски данъци е необходимо доларът да е силен, за да не се стигне до заличаването им от инфлация, категоричен е анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 01.09.22 г.
fallback