fallback

Австралия изненада пазарите с ново увеличение на основната лихва

Лихвеният процент вече е на най-високото си ниво за последните две години, австралийският долар гони паритет с американския

09:58 | 02.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия взе изненадващо решение за повишаване на лихвения процент в страната. Увеличението е с четвърт процентен пункт до 4,75 на сто, което е най-високата стойност на показателя за последните две години.

В резултат на решението австралийският долар пое рязко нагоре, доближавайки паритет спрямо американския долар. Австралийската валута скочи от 0,9830 AUD/USD до 0,9990 AUD/USD само в рамките на около два часа.

Днешното увеличение е шесто поредно от май насам, като основният лихвен процент вече е вдигнат със 150 базисни пункта.

От централната банка обясняват, че са взели решението заради инфлационния натиск, който се наблюдава в Австралия. През последния месец потребителските цени отчетоха повишение от 2,5 на сто на годишна база, което е в средата на целевия рейндж, поставен от институцията. Тя се стреми да поддържа инфлацията в рамките на 2-3 на сто.

Решението се различава от политиката, която водят централните банки в останалите развити страни. Те се опитват да поддържат либерална монетарна политика, за да може паричното предлагане да остане сравнително голямо и така да се стигне до съживяване на кредитните пазари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 19.08.22 г.
fallback