fallback

Нобелов лауреат разкритикува САЩ за политиката, която води спрямо долара

Кристофър Писаридес смята, че цялата тежест от поевтиняването на долара трябва да бъде понесена от Европа

20:13 | 29.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ няма да помогне на пазара на труда в страната чрез покупката на ценни книжа. Този ход обаче вероятно ще предизвика такива действия от страна и на други централни банки, обяви тазгодишният Нобелов лауреат по икономика Кристофър Писаридес, цитиран от Wall Street Journal.

„Наливането на ликвидност няма да направи нищо за заетостта, тъй като ликвидността вече е достатъчно висока”, смята Писаридес.

„Ако Фед осъществи нова операция, тогава вероятно Английската централна банка и други институции ще се включат. Ако Фед увеличи ликвидността, Жан-Клод Трише ще я увеличи повече”, посочва Нобеловият лауреат.

Европейската централна банка подкрепи банките в еврозоната, предоставяйки им ликвидност, но покупките на облигации бяха доста ограничени. Фед и АЦБ пък изкупиха огромни количества дълг, подобни мерки започват и от централната банка на Япония.

Писаридес обвинява САЩ за липсата на фискална дисциплина. Америка не страда от проблемите с рейтинга на отделните страни от еврозоната, а освен това Япония и Китай жадно изкупуват американските правителствени облигации.

„Не желая щатския долар да поевтинява, защото Европа ще е тази, която трябва да понесе цената на тоа”, категоричен е Писаридес.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
fallback