fallback

Безработицата в еврозоната продължава да расте

Нивото й се покачва до 10,1% през септември, докато безработицата в ЕС остава 9,6% за седми пореден месец

12:57 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на безработица в еврозоната продължи да се покачва и нарасна до 10,1% през септември от 10% за август, след като още 67 хил. души от 16-те страни, използващи еврото, останаха без работа.

Безработицата в еврозоната бе стабилна на ниво от 10% през последните шест месеца до август. Заради влошаването на пазара на труда в Ирландия, Испания, Италия и Португалия обаче равнището й нараства през септември. Преди година тя е била на ниво от 9,8%.

В същото време безработицата в страните от Европейския съюз (ЕС) остава 9,6% за седми пореден месец през септември спрямо 9,3% през септември миналата година. Към края на месеца в ЕС има над 23 млн. безработни лица, от които 15,9 млн. са в страните от еврозоната.

В рамките на последните 12 месеца броят им се е увеличил с 424 хил. в еврозоната и с общо 656 хил. в Европейския съюз.

Сред страните членки най-висока е безработицата в Испания (20,8%), Латвия (19,4%), Естония (18,6%) и Литва (18,2%). Данните за прибалтийските републики обаче не са за септември, а за второто тримесечие на 2010 г.

Холандия и Австрия продължават да бъдат страните с най-ниска безработица – съответно 4,4% и 4,5%. В сравнение с миналогодишните си нива безработицата намалява в седем страни от ЕС, като най-осезаем е нейният спад в Малта, Германия и Австрия.

Естония, Литва и Гърция в същото време отчитат най-значително влошаване на пазара на труда. Испания е страната с най-висока безработица сред младите хора на възраст под 25 години – цели 42,5%.

Нивото на безработица в България продължава да е по-високо от средното за ЕС за седми пореден месец през септември, като възлиза на 10,1%. В средата на октомври Агенцията по заетостта съобщи, че безработицата в страната намалява за седми пореден месец, като пада до 9,03% през септември.

Данните на Агенцията по заетостта за безработицата се различават от тези на Евростат заради различната методология на Евростат, която позволява да се изчистят различията в начина за изчисление на безработицата в отделните страни, така че данните да са съпоставими.

Отделни данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила неочаквано до 1,9% на годишна база през октомври в сравнение с 1,8% годишна инфлация през септември. Предварителните оценки на Евростат за инфлацията през октомври се оказаха по-високи от очаквания от икономисти 1,7 на сто ръст на потребителските цени.

Еврото поевтинява силно с 0,9% срещу долара днес, като към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3808 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 12.09.22 г.
fallback