fallback

Бизнес кредитирането в еврозоната се увеличава

Заемите за нефинансовите компании в еврозоната са се увеличили с 15 млрд. евро през септември, след като нараснаха със 17 млрд. евро през август

13:44 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната нарасна за втори пореден месец през септември, но като цяло финансирането за частния сектор остава ограничено, пише Wall Street Journal.

Данните показаха, че не всички сектори на икономиката успяват да се възползват от ниските лихвени проценти и щедрите заеми, който Европейската централна банка (ЕЦБ) отпуска на търговските банки в еврозоната.

Кредитирането в частния сектор се увеличава с 1,2% на годишна база през септември, като повтаря своя темп на ръст от август. Пазарните анализатори очакваха по-голямо увеличение от 1,5% на годишна база.

Обнадеждаващо в данните на ЕЦБ е наличието на признаци за подобряване на кредитирането за фирмите. Заемите за нефинансовите компании в 16-те страни от еврозоната са се увеличили с 15 млрд. евро през септември, след като нараснаха със 17 млрд. евро през август.

В резултат на това годишното темпо на понижение на кредитирането за бизнеса в еврозоната пада до 0,6 на сто в сравнение с 1,1% през септември.

Възстановяването на еврозоната от дълбоката рецесия, която последва световната финансова криза, бе отчасти затруднено от слабото банковото кредитиране, особено за бизнеса.

Според анализатори способността и желанието на банките да отпускат необходимите за подобряването на икономическата активност кредити, особено в периферните страни от еврозоната, продължават да са повод за притеснение.

Паричният агрегат М3, който следи паричното предлагане в еврозоната, намалява темпото си на годишен ръст до 1% през септември в сравнение с 1,1% през август. М3 представлява количеството на парите в обращение, краткосрочните депозити и дълговите ценни книжа със срок до две години.

Данните за паричното предлагане и кредитирането са важен ориентир за инфлацията в еврозоната.

Тримесечната средна стойност на годишните темпове на изменение на М3 се ускорява до 0,8% за трите месеца от юли до септември в сравнение с 0,5% за предишния период. Това е значително под целевото ниво на ЕЦБ от 4,5%, което се счита за подходящо за поддържането на ценовата стабилност в Европа в средносрочен план.

Еврото поевтинява срещу долара за трети пореден ден, като към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3841 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 16.08.22 г.
fallback